فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و سوم شماره 6 (پیاپی 86، بهمن و اسفند 1396)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و سوم شماره 6 (پیاپی 86، بهمن و اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدحسین لباسچی*، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، مریم مکی زاده تفتی، سمانه اسدی صنم، خلیل کریم زاده اصل صفحات 897-914
    به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر عملکرد کمی و کیفی سه گونه آویشن در شرایط دیم استان های تهران (دماوند)، کردستان و کرمانشاه آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه سال (1388، 1389 و 1390) و در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه گونه (T. vulgaris L.، T.daenensis Celak. و T. kotschyanus Boiss. & Hohen.) و سه تراکم (8، 6 و 4 بوته در مترمربع) بودند که به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند. ویژگی های اندازه گیری شده شامل عملکرد ماده خشک اندام هوایی، بازده اسانس، عملکرد اسانس و ترکیب های موجود در اسانس بود. نتایج نشان داد که برهم کنش چهارگانه تراکم، گونه، سال و استان بر مقدار ماده خشک معنی دار بود که مقدار آن از 75 تا 5172 کیلوگرم در هکتار در تیمار ها و سال های مختلف بدست آمد. بیشترین عملکرد ماده خشک در تراکم 6 بوته در متر مربع گونه T. daenensis در سال سوم آزمایش در کرمانشاه مشاهده شد. بیشترین عملکرد اسانس در تراکم 8 بوته در متر مربع گونه T. daenensis در سال دوم در کرمانشاه بدست آمد. بیشترین مقدار تیمول (80.3%) متعلق به گونه T.daenensis در دماوند و در تراکم متوسط در سال سوم آزمایش بود. در کل، ظرفیت بالای تولید T. daenensis در استان های مورد آزمایش، نشان از سازگاری و عملکرد اقتصادی این گونه بومی و باارزش داشت.
    کلیدواژگان: آویشن (Thymus)، اسانس، تیمول، دیم، تراکم
  • یونس مولودی، محسن دانشیار* صفحات 915-927
    هدف از این تحقیق بررسی اثرات سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم) و اسانس نعناع فلفلی (صفر، 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم) بر عملکرد، وزن اندام های داخلی و برخی فراسنجه های خونی با استفاده از 360 قطعه از بلدرچین یک روزه در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3 بر پایه طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار (10 پرنده در هر تکرار) بود. نتایج نشان داد که مصرف بالاترین سطح اسانس رزماری در هفته دوم موجب افزایش مصرف خوراک در مقایسه با دو سطح پایین آن شد (0.05>P). مصرف نعناع فلفلی در هفته چهارم آزمایش، ضریب تبدیل خوراک را تحت تاثیر قرار داد (0.05>P) و جوجه بلدرچین های تغذیه شده با سطح متوسط اسانس نعناع (100 قسمت در میلیون) ضریب تبدیل خوراک پایین تری در مقایسه با سایر سطوح آن داشتند. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف رزماری یا نعناع فلفلی و یا مصرف توام اسانس این دو گیاه تاثیری بر وزن سینه، ران، کبد و طحال نداشت (0.05 کلیدواژگان: ضریب تبدیل خوراک، مصرف خوراک، بلدرچین ژاپنی، نعناع فلفلی (Mentha piperita L، )، رزماری (Rosmarinus officinalis L، )، افزایش وزن
  • بهاره پارسامطلق، پرویز رضوانی مقدم *، رضا قربانی، ذبیح الله اعظمی ساردویی صفحات 928-940
    با هدف مطالعه تاثیر سیستم های مختلف تغذیه ای و سطوح مختلف آب آبیاری بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.)، آزمایشی در دو سال زراعی 92-1391 و 93-1392 در دانشگاه جیرفت، به صورت کرت های خرد شده نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: سطوح مختلف آب آبیاری در سه سطح 60، 80 و 100 درصد نیاز آبی گیاه که به عنوان فاکتور کرت های اصلی در نظر گرفته شدند و منبع تغذیه گیاه در 5 سطح (کود زیستی مایکوریزا، ورمی کمپوست، کود گاوی و کود شیمیایی (NPK) و تیمار شاهد) که به عنوان فاکتور کرت های فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب طی دو سال آزمایش، تاثیر معنی دار تیمارهای تغذیه ای و سطوح مختلف آب آبیاری را بر محتوای فنل کل، آنتوسیانین، اسیدیته کاسبرگ، درصد روغن دانه و درصد پروتئین دانه گیاه نشان دادند. در منبع تغذیه ای ورمی کمپوست و کود گاوی بیشترین میزان آنتوسیانین به ترتیب با 3.05 و 2.87 (میلی گرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل با 12.52 و 12.90 (میلی گرم/ گرم وزن خشک) و اسیدیته 0.81 و 0.87 (گرم/ 100 گرم وزن خشک) کاسبرگ مشاهده شدند. همچنین سطح 60% و 100% نیاز آبی گیاه به ترتیب بیشترین و کمترین میزان آنتوسیانین (3 و 2.19 میلی گرم/ گرم وزن خشک)، فنل کل (13.04 و 10.81 میلی گرم/ گرم وزن خشک) و پروتئین دانه (20.90% و 20.01%) را تولید کردند. علاوه براین، مقدار آنتوسیانین تحت تاثیر اثرات متقابل سیستم های تغذیه ای و سطوح آبیاری و درصد روغن دانه نیز تحت تاثیر برهم کنش سال در آبیاری قرار گرفتند. البته ویتامین C کاسبرگ تحت تاثیر هیچ یک از تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: مایکوریزا، ورمی کمپوست، فنل کل، آنتوسیانین، ویتامین C
  • فاطمه کنشلو، فاطمه سفیدکن *، هاشم کنشلو، محمدعلی علیزاده صفحات 941-949
    برای بررسی ترکیب های اسانس بابونه زاگرسی (Anthemis haussknechtii Boiss. & Reut) در شرایط مزرعه، بذر جمعیت های مختلف از استان های کردستان، آذربایجان غربی، ایلام و فارس جمع آوری و در مجتمع تحقیقاتی البرز کرج در سال زراعی 93-1392 کشت گردید. در مرحله گلدهی از سرشاخه های گلدار، نمونه تهیه و پس از خشک کردن در هوا با استفاده از روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. برای شناسایی و جداسازی ترکیب های اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی استفاده شد. نتایج نشان داد بازده اسانس جمعیت ها بین 0.2% در پیرانشهر تا 0.3% در دره شهر متغیر می باشد. 28 ترکیب در اسانس جمعیت ها شناسایی شد که اسپاتولنول، کاریوفیلن اکساید و گلوبولول از ترکیب های عمده بودند که درصد آنها در جمعیت ها متفاوت بودند، به طوری که اسپاتنول با درصدهای 19.1، 18.1، 16.2، 14.5، 13.8 و 12.2 به ترتیب در جمعیت های دره شهر، قروه، دیواندره، ایوان، پیراشهر و سنندج؛ ترکیب کاریوفیلن اکساید با درصد 20.5، 13.2، 12.9، 12.4 و 12.2 به ترتیب در نمونه های دره شهر، قروه، دیواندره2، فارس و دیواندره 1 و به ترکیب گلوبولول با مقادیر 12، 11.5 و 11.2 درصد به ترتیب در نمونه های ایوان، دیواندره2 و قروه اشاره کرد. نتایج آنالیز خوشه ای، هشت جمعیت را به سه دسته متفاوت تقسیم کرد، به طوری که جمعیتهای پیرانشهر و فارس در یک دسته، قروه و دره شهر در دسته دیگر و سایر نمونه ها در یک دسته جداگانه قرار گرفتند. بنابر نتایج بدست آمده برای دستیابی به برخی ترکیب ها با درصد بالا، ضروریست از جمعیت خاص اسانس گیری شود.
    کلیدواژگان: بابونه زاگرسی، اکسشن، اسانس، سرشاخه گلدار
  • زینب محکمی*، علی میرشکار، فاطمه بیدرنامنی، زهرا غفاری مقدم، محمد فروزنده صفحات 950-960
    پنیرباد (Withania coagulans (Stocks) Dun.) درختچه ای چند ساله از خانواده سولاناسه است. پیکره این گیاه دارای متابولیت های ثانویه از گروه لاکتون های استروئیدی با نام ویتانولوئیدها می باشد که امروزه اثرات فارماکولوژیکی قابل توجهی از آنها گزارش شده است. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با فاکتور اصلی بستر کاشت در سه سطح (پرلیت + کوکوپیت، ماسه، خاک باغچه + کود دامی) و فاکتور فرعی قارچ مایکوریزا در چهار سطح (شاهد، Glomus mosseae، G. intraradice و کاربرد همزمان هر دو قارچ) در سه تکرار در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل واقع در چاه نیمه بقیه اله الاعظم (عج) اجرا شد. آنالیز فیتوشیمیایی عصاره به روش HPLC انجام شد. آنالیز آماری داده ها و ترسیم نمودارها به کمک نرم افزارهای SPSS و Excel انجام گردید. نتایج آزمایش حکایت از آن داشت که بستر خاک باغچه + کود دامی و کاربرد همزمان هر دو قارچ بهترین اثر را بر افزایش صفات طول ساقه، وزن تر و وزن خشک داشت. در بررسی اثر ساده بستر بر میزان متابولیت های ثانویه مشاهده شد که تیمار خاک باغچه + کود دامی باعث افزایش متابولیت های ثانویه ویتافرین آ، ویتانولید آ، گلوکوویتانولید، ویتااسترامونولید، ویتانوزید X و کوآگولین در این آزمایش شد. کاربرد همزمان هر دو قارچ نیز باعث افزایش بیشتر متابولیت های ثانویه (بجز ویتااسترامونولید و کوآگولین) گردید. نتایج حکایت از آن داشت که کاربرد همزمان دو گونه قارچ G. mosseae و G. intraradice در بستر خاک باغچه + کود دامی سبب افزایش صفات مورفولوژیکی و ویتانولوئیدها در گیاه دارویی پنیرباد شد.
    کلیدواژگان: بستر کشت، لاکتون های استروئیدی، مایکوریزا، ویتانولوئیدها، Withania coagulens (Stocks) Dun
  • هادی احمدیان *، فردین میراحمدی، بهاالدین رشیدی صفحات 961-974
    شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L.) گیاهی است بوته‏ ای چندساله که در اطراف مدیترانه و آسیا همانند ترکیه، ایتالیا و به ویژه ایران به طور گسترده رشد می‏ کند. شیرین بیان گیاه مطلوبی است که از هزاران سال پیش در مواد غذایی و دارویی کاربرد داشته است. این گیاه حاوی ترکیب های زیادی است که موثرترین آنها گلیسیریزین بوده که عامل طعم شیرین ریشه شیرین بیان (30 تا50 بار از شکر شیرین‏تر) است. ریشه گیاه مذکور از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی کردستان برای انجام تحقیق تهیه شده و پس از آماده سازی، نمونه های خشک شده را پودر کرده و از آن برای استخراج گلیسیریزین با روش‏های مختلف روسین (rosen modified)، پری سونیکاسیون (pre ultrasonic) و پوست سونیکاسیون (post ultrasonic) در زمان‏های 30 و 60 دقیقه و فرکانس‏های 35 و 100 کیلوهرتز و در دمای ثابت 60 درجه سیلسیوس درصد خلوص و بازدهی استخراج مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین کلیه تیمارهای مورد بررسی در سطح 0.01>P اختلاف معنی‏دار وجود دارد. البته بین تمامی تیمارهای بررسی شده روش های پوست سونیکاسیون (فرکانس 100 کیلوهرتز و زمان 60 دقیقه) و اصلاح شده روسین به ترتیب حداکثر و حداقل درصد خلوص و بازدهی استخراج را نشان داده است.
    کلیدواژگان: شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L، )، اسید گلیسیریزیک، استخراج، فراصوت، روش اصلاح شده روسین
  • مهدیه مظلومی ابوخیلی، سارا خراسانی نژاد*، مهدی علیزاده صفحات 975-989
    اسطوخودوس راست (Lavandula stricta Del.) از گیاهان دارویی اسانس دار و بومی ایران می باشد که به صورت سنتی در درمان درد مفاصل، دل پیچه و زکام کاربرد دارد. در سیستم های کشاورزی متداول استفاده از کودهای مختلف و تلفیق آنها، برای بدست آوردن بیشترین عملکرد گیاه و کیفیت مواد موثره است. به همین منظور، برای مقایسه اثرات نانوکودها و کود شیمیایی بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی اسطوخودوس باززایی شده از بذر و کشت بافت، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل دو نوع تیمار که عبارتند از نوع گیاه با روش های باززایی متفاوت (بذری و کشت بافتی) و انواع مختلف کود (شاهد، کود شیمیایی NPK (20-20-20) در غلظت های 10 و 20 کیلوگرم در هکتار و کود نانو NPK (1-1-1) در غلظت های 10 و 20 کیلوگرم در هکتار) بودند. در زمان شروع گلدهی، شاخص های رشدی و خصوصیات مورفولوژیکی و در زمان گلدهی کامل برخی خصوصیات بیوشیمیایی گیاه ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تیمار کودی اثر معنی داری روی تمامی صفات اندازه گیری شده بجز سطح برگ، ارتفاع بوته، فاصله میان گره، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن هزاردانه و فنل کل در سطح احتمال 1% داشت. تفاوت در نوع نمونه کشت شدهنیز سبب بروز اختلاف در ویژگی های فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی بجز صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی، وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن هزاردانه شد. همچنین از اثر متقابل تیمارکودی و نوع کشت، روی تمامی خصوصیات اندازه گیری شده بجز ارتفاع بوته، وزن تر اندام هوایی و وزن هزاردانه اثر معنی داری مشاهده شد. به طور کلی نتایج نشان داد که کاربرد کود نانو NPK روی گیاهان حاصل از کشت بافت منجر به بهبود عملکرد و بازده محصول در این تحقیق گردید.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس راست (Lavandula stricta Del، )، کودشیمیایی، کود نانو، NPK
  • عزیزه سقلی، محمد فرخاری *، افشین صلواتی، خلیل عالمی سعید، علیرضا ابدالی مشهدی صفحات 990-1002
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی اکوتیپ‏های خارمریم (.Silybum marianum L) جمع آوری شده از نقاط مختلف کشور ایران و رقم اصلاح شده بوداکالازی و دو اکوتیپ متعلق به انگلستان، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در مزرعه آزمایشی دانشکده کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان اجرا شد. در این مطالعه صفات مورفولوژیک، فنولوژیک، عملکرد و اجزاء عملکرد ارزیابی گردید. تجزیه واریانس تفاوت معنی‏داری را بین اکوتیپ های مورد مطالعه برای بیشتر صفات مورد بررسی به جز صفات فنولوژیک نشان داد. حداکثر و حداقل میزان عملکرد برآورد شده در هکتار مربوط به اکوتیپ های ملاثانی 2 و شوش 2 به ترتیب با عملکرد تخمینی 2/4 و 7/1 تن در هکتار بود. همچنین عملکرد رقم بوداکالازی 2/2 تن در هکتار بود. البته رقم شوش 2 در بین اکوتیپ های مورد بررسی از لحاظ اندازه دارای کوچکترین ابعاد بود. از میان صفات فنولوژیک مورد بررسی قرار گرفته، فقط طول دوره پرشدن از لحاظ آماری در سطح 5% معنی دار گردید. براساس رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت، صفات تعداد کاپیتول در بوته، تعداد دانه در کاپیتول اصلی و وزن هزاردانه از مهمترین صفات موثر بر عملکرد دانه بودند. همچنین زمان به ساقه رفتن نیز به طور غیرمستقیم از طریق تاثیر بر تعداد کاپیتول در بوته و تعداد دانه در کاپیتول اصلی بر عملکرد موثر بود. صفات وارد شده در مدل رگرسیونی درمجموع 97% از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه‏ای بر ساس فاصله مربع اقلیدسی و الگوریتم وارد اکوتیپ‏ها را در سه گروه دسته‏بندی کرد. این تقسیم بندی به طور کامل مطابق با مناطق جغرافیایی جمع آوری شده نبود. نتایج این پژوهش نشان داد که بین اکوتیپ‏های خارمریم بررسی شده از نظر صفات ظاهری تنوع بالایی وجود دارد، به‏طوری که می‏توان از این اکوتیپ‏ها در برنامه های به نژادی بهره برد.
    کلیدواژگان: تنوع مورفولوژیک، گیاه دارویی، گیاه روغنی، خارمریم (، Silybum marianum L)، به نژادی
  • فاطمه عسکری *، مهدی میرزا، مهردخت نجف پور نوایی، شهلا احمدی صفحات 1003-1016
    هر دو گونه Centaurea pterocaula Trautv. و C. urvillei DC. subsp. deinacantha نوعی گل گندم هستند. هدف از این مطالعه تعیین ترکیب های شیمیایی در روغن های اسانسی گونه های مذکور برای استفاده در مواد غذایی، لوازم آرایشی- بهداشتی و دارویی بود. گیاهان C. urvillei و C. pterocaula در مرحله گلدهی از ارومیه (دره قاسملو) و زنجان در سال های 1389 و 1390 جمع آوری شدند. اندام های گیاه شامل ساقه و برگ و گل آذین در آزمایشگاه خشک شدند و به ذرات ریزی تبدیل شدند. روغن های اسانس به روش تقطیر با آب بدست آمد و توسط GC-FID و GC/MS مورد تجزیه قرارگرفتند. بازده اسانس ساقه همراه برگ و گل آذین گونه C. pterocaula (براساس وزن خشک گیاه) به ترتیب 0.06% و 0.09% بود. بیشترین درصد ترکیب های اسانس ساقه همراه برگ و گل آذین به ترتیب جرماکرن دی (20.4% و 5.4%)، تیمول (10.6% و 8/3%)، سیپرن (3.5% و 11.5%)، اسپاتولنول (7.7% و 4.9%)، کاریوفیلن اکسید (6.8% و 13.4%) و ترانس-کاریوفیلن (4.9% و 8.1%) بودند. بازده اسانس ساقه همراه برگ و گل آذین C. urvillei (براساس وزن خشک گیاه)، به ترتیب 023/0%، 065/0% بود. بیشترین درصد ترکیب های اسانس ساقه همراه برگ، بنزیل بنزوات (38.7%)، کاریوفیلن اکسید (17.9%) و بتا-اودسمول (19.8%) بوده و بیشترین درصد ترکیب های اسانس گل آذین، کاریوفیلن اکسید (25.7%)، اسپاتولنول (14.8%) و اودسما-4(15)-7-دی ان-1-بتا-ال (0/21%) بوده است.
    کلیدواژگان: Centaurea urvillei DC، subsp، deinacantha، Centaurea pterocaula Trautv، روغن اسانسی، بنزیل بنزوات، جرماکرن دی، ترکیب های شیمیایی
  • مهدی عقیقی شاهوردی، حشمت امیدی*، سید جلال طباطبایی صفحات 1017-1033
    به منظور بررسی محلول پاشی سلنیوم، بور و آهن بر عملکرد برگ، میزان رنگریزه های فتوسنتزی، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و میزان گلیکوزیدهای استویول گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) تحت تنش شوری، آزمایشی در شهرستان انزلی- استان گیلان به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 95-1394 اجرا شد. سطوح تنش شوری با استفاده از کلرید سدیم در چهار سطح شاهد (کمتر از 10)، 30، 60 و 90 میلی مولار و محلول پاشی با استفاده از ترکیب های مختلف از سه عنصر آهن، بور و سلنیوم اعمال شد. نتایج نشان داد که اثر تنش شوری و محلول پاشی بر عملکرد برگ، میزان رنگریزه های کلروفیل (a، b و کل)، کاروتنوئید، محتوی پروتئین، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز (CAT)، پراکسیداز (POX) و سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و ترکیب های تشکیل دهنده گلیکوزیدهای استویول معنی دار بودند. بیشترین کلروفیل کل، کلروفیل a و کلروفیل b به ترتیب با میانگین 4/39، 8/24 و 6/14 میکروگرم بر گرم وزن تر در محلول پاشی با ترکیب سه عنصر آهن+بور+سلنیوم در شرایط عدم شوری بدست آمد. بیشترین محتوی پروتئین در محلول پاشی با ترکیب آهن و سلنیوم در سطح شوری 90 میلی مولار بود که موجب افزایش 5.3 برابری نسبت به تیمار شاهد شد. بیشترین فعالیت آنزیم CAT و SOD به ترتیب در محلول پاشی با ترکیب سه عنصر و ترکیب سلنیوم و آهن در سطح شوری 90 میلی مولار بود که در مقایسه با تیمار شاهد باعث افزایش حدود 130 و 11 برابری فعالیت این آنزیم ها شد. بیشترین و کمترین میزان ریبودیوزاید A، استویوزاید و ریبودیوزاید C به ترتیب در محلول پاشی با ترکیب سه عنصر (آهن + بور + سلنیوم) در سطح شوری 30 میلی مولار و عدم محلول پاشی در سطح شوری 90 میلی مولار بدست آمد. به طور کلی به منظور دستیابی به میزان بالاتر گلیکوزیدهای استویول، محلول پاشی با ترکیب سه عنصر سلنیوم، بور و آهن و تنش شوری تا سطح 30 میلی مولار توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: استویوزاید، آنتی اکسیدان، پروتئین، ریبودیوزاید، کلروفیل
  • کیارش مجتبوی، محمدتقی درزی * صفحات 1034-1046
    به منظور بررسی اثر کاربرد کودهای آلی و زیستی بر عملکرد گل، اجزاء عملکرد و کیفیت اسانس گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.)، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در سوهانک تهران در سال 1393 انجام شد. تیمارها شامل 6 تن ورمی کمپوست در هکتار، 12 تن ورمی کمپوست در هکتار، 18 تن ورمی کمپوست در هکتار، 6 تن ورمی کمپوست در هکتار همراه با نیتروکسین، 12 تن ورمی کمپوست در هکتار همراه با نیتروکسین، 18 تن ورمی کمپوست در هکتار همراه با نیتروکسین بودند. نتایج نشان داد که تیمارها تاثیر معنی داری بر صفات مورد مطالعه، بجز میزان اسانس داشتند، به طوری که بیشترین تعداد گل در بوته (6.5)، وزن خشک گل (3.0 گرم بر بوته)، عملکرد خشک گل (180.2 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد اسانس (90.33 گرم در هکتار) و درصد آلفا-کادینول در اسانس (24.27%) در تیمار کاربرد 6 تن ورمی کمپوست و بیشترین درصد گاما-کادینن (5.40%) و مورولن (2.66%) در اسانس در تیمار مصرف تلفیقی 6 تن ورمی کمپوست در هکتار و نیتروکسین حاصل گردید. همچنین بیشترین وزن خشک بوته (13.0 گرم بر بوته) و درصد ویریدی فلورن (9.81%) در اسانس در تیمار مصرف 12 تن ورمی کمپوست در هکتار و بیشترین درصد کادینن (16.06%) در اسانس در تیمار مصرف 18 تن ورمی کمپوست در هکتار بدست آمد. در مجموع، بیشترین عملکرد گل و اسانس و درصد آلفا-کادینول در اسانس با مصرف 6 تن ورمی کمپوست حاصل شد.
    کلیدواژگان: همیشه بهار (Calendula officinalis L، )، کود آلی، کود زیستی، عملکرد اسانس، درصد آلفا، کادینول
  • احمد افکاری* صفحات 1047-1059
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و نیتروژن بر میزان و عملکرد اسانس و برخی ویژگی های فیزیولوژیکی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)، آزمایشی به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال 1392 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تنش خشکی (70، 140 و 210 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و کود نیتروژن در سه سطح (صفر، 50 و 100 کیلو گرم در هکتار) بودند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که تاثیر تیمار تنش خشکی بر تمامی ویژگی های مورد بررسی معنی دار بود. نتایج نشان داد که برهم کنش تنش خشکی و کود نیتروژن بر ویژگی های کلروفیل a، کلروفیل کل، محتوای نسبی آب، عملکرد ماده خشک و عملکرد اسانس معنی دار بود. همچنین تیمار کودی سبب افزایش معنی دار ویژگی های فیزیولوژیکی و عملکرد ماده خشک گیاه گردید. نتایج مقایسه میانگین برهم کنش تیمارها مشخص کرد که بیشترین میزان کلروفیل a (2.65میلی گرم در گرم وزن تر)، کلروفیل کل (3.42 میلی گرم در گرم وزن تر)، محتوای نسبی آب (72.02%)، عملکرد ماده خشک (2261.25 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (7.21 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار بدون تنش و مصرف 100 کیلوگرم کود نیتروژنه در هکتار، بیشترین میزان کربوهیدرات (3.41 میکروگرم گلوگز در گرم وزن تر) و پرولین (0.681 میکرومول در گرم وزن تر) مربوط به تیمار تنش شدید بود. با بالا رفتن سطح تنش خشکی از میزان کلروفیل a، b، کل، کاروتنوئید، محتوای نسبی آب، درصد و عملکرد اسانس کاسته و بر میزان کربوهیدرات و پرولین افزوده شد. بنابراین، آبیاری 70 میلی متر تبخیر و مصرف 100 کیلوگرم کود نیتروژنه در هکتار به عنوان تیمار برتر برای دستیابی به بالاترین میزان کلروفیل a، کلروفیل کل، محتوای نسبی آب، عملکرد ماده خشک و عملکرد اسانس ریحان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، کلروفیل، اسانس، ریحان (Ocimum basilicum L، )، کود، کربوهیدرات
  • علی فرهادی، ماشاءالله دانشور *، حمیدرضا عیسوند، فرهاد نظریان فیروزآبادی صفحات 1060-1071
    به منظور بررسی اثرات مصرف مقادیر متفاوت کود اسید هیومیک بر ویژگی های مورفولوژیک، اجزای عملکرد و عملکرد اسانس بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.) تحت تنش کم آبیاری، پژوهشی در سال‏ زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل آبیاری در سه سطح (آبیاری پس از 30، 60 و 90 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به ‏عنوان فاکتور اصلی) و مصرف هیومیک اسید در سه سطح (صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار به‏عنوان فاکتور فرعی) بود. نتایج نشان داد که با افزایش فاصله آبیاری؛ وزن تر گل، وزن خشک گل، قطر نهنج، ارتفاع ساقه و قطر ساقه کاهش معنی داری داشت. همچنین با افزایش مقادیر اسید هیومیک در همه سطوح آبیاری، شاخص برداشت گل، وزن خشک ریشه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد اسانس، عملکرد کامازولن، غلظت کلروفیل a، b و کل به طور معنی داری افزایش یافت. در مورد شاخص برداشت گل، در تیمار آبیاری پس از 90 میلی متر تبخیر، تفاوت معنی داری بین تیمارهای اسید هیومیک مشاهده نشد. بیشترین عملکرد بذر در تیمار آبیاری پس از 60 میلی متر تبخیر و با بکار بردن 5 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک بدست آمد. بیشترین عملکرد اسانس و کامازولن در تیمار آبیاری پس از 60 میلی متر تبخیر و استفاده از کود اسید هیومیک به میزان 10 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده می توان آبیاری پس از 60 میلی متر تبخیر، همراه با 10 کیلوگرم اسید هیومیک در هکتار را برای تولید حداکثر اسانس و کامازولن و همین سطح آبیاری را به همراه 5 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک برای تولید حداکثر بذر پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L، )، اسید هیومیک، تنش کم آبیاری، غلظت کلروفیل، اسانس
  • اسدالله نوروزی، بهمن حسینی*، مراد جعفری، منوچهر فرجامی نژاد صفحات 1072-1084
    بذرالبنج مشبک (Hyoscyamus reticulatus L.) سرشار از آلکالوئیدهای تروپانی هیوسیامین و اسکوپولامین می باشد که به طور وسیع در داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. اینتحقیق به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف (صفر، 50، 100 و 200 میکرومولار) متیل جاسمونات و مدت زمان تیمار 24 و 48 ساعت بر میزان رشد، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، میزان آلکالوئیدهای تروپانی و میزان بیان ژن هیوسیامین-6-بتا-هیدروکسیلاز (h6h) در ریشه های موئین بذرالبنج مشبک به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی و با 3 تکرار انجام شد. بررسی میزان رشد در نمونه های شاهد و تیمار شده، نشان داد که میزان وزن تر و خشک ریشه های موئین با شیب ملایمی در نمونه های تهییج شده رو به کاهش می باشد. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تیمار با متیل جاسمونات (غلظت 200 و 100 میکرومولار)، تاثیرات معنی داری در سطح احتمال 1% بر فعالیت آنزیم های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوبات پراکسیداز داشت. همچنین مدت زمان تیمار (24 و 48 ساعت) متیل جاسمونات به استثناء آنزیم آسکوربات پراکسیداز، تاثیر معنی داری در سطح احتمال 1% بر فعالیت هر دو آنزیم کاتالاز و گایاکول پراکسیداز نشان داد. نتایج آنالیز GC/MS نشان داد که در تیمار با متیل جاسمونات بیشترین میزان تولید هیوسیامین و اسکوپولامین (21.9% و 13.96%) به ترتیب در اثر تیمار با غلظت های 200 و 100 میکرومولار به مدت 48 و 24 ساعت بدست آمد، که 1.6 و 1.25 برابر بیشتر نسبت به تیمار شاهد (به ترتیب 13.67% و 11.13%) بوده است. سطح بیان ژن هیوسیامین-6-بتا-هیدروکسیلاز با روش RT-PCR نیمه کمی بررسی شد. نتایج نشان داد در تیمار متیل جاسمونات بیشترین میزان بیان ژن h6h (6 برابر بیشتر نسبت به شاهد) در غلظت 100 میکرومولار به مدت 24 ساعت بدست آمد. براساس نتایج، چنین استنباط می شود که محرک متیل جاسمونات احتمالا به دلیل تحریک بیان ژن های موثر در مسیر تولید آلکالوئیدهای تروپانی، در افزایش تولید هیوسیامین و اسکوپولامین موثر باشد.
    کلیدواژگان: آگروباکتریوم رایزوژنز، اسکوربات پراکسیداز، ریشه مویین، هیوسیامین، 6، بتا، هیدروکسیلاز، آلکالوئیدهای تروپانی
  • |
    • M.H. Lebaschi *, E. Sharifi Ashoorabadi, M. Makizadeh Tafti, S. Asadi-Sanam, Kh. Karimzadeh Asl Pages 897-914
      In order to evaluate the effect of plant density on quantitative and qualitative yieldof three species of Thymus under dry farming conditions in Tehran (Damavand), Kurdistan and Kermanshah provinces, an experiment was conducted in a randomized block design based on split plot with three replications during three years (2009-2011). The treatments were included three species (T. vulgaris L., T. daenensis Celak.and T. kotschyanus Boiss. & Hohen.) and three planting densities (4, 6 and 8 plant/m2), which were considered as main and sup-plots, respectively. Shoot dry matter yield, essential oil content, yield and essential oil components were determined. Results showed that the four-interaction effect (density, species, year and province) was significant on dry matter content, calculated to be from 75 to 5172 kg/h in different treatments. The maximum dry matter yield was observed at a density of 6 plant/m2 for T. daenensis in Kermanshah in the third year of experiment. The highest essential oil yield was obtained at a density of 8 plant/m2 for T. daenensis in Kermanshah in the second year of experiment. The maximum thymol content (80.33%) was related to T. daenensis inDamavand at a density of 6 plant/m2 in the third year of experiment. Overall, high production capacity of T. daenensis in the study provinces indicates the adaptation and economic yield of this native and valuable species.
      Keywords: Thymus, essential oil, thymol, dry farming, density
    • Y. Molodi, M. Daneshyar * Pages 915-927
      This study aimed to investigate the effects of different levels of Rosemary (0, 100 and 200 mg per kg) and peppermint (0, 100 and 200 mg per kg) essential oils on performance, internal organs and some blood indices using360 one-day old quail. The experiment was conducted in a 3×3 factorial arrangement based on a completely randomized design with nine treatments and four replications (10 birds per repetition). The results showed that the consumption of highest level of rosemary essential oil caused the increased feed consumption during week 2 of age (P0.05). The essential oils of rosemary and peppermint plants did not change the blood indices of triglyceride, protein, urea, creatinine and HDL (P>0.05). There was a trend for the effect of rosemary essential oil on length of both jejunum and ileum (P=0.09) and the 100 and 200 ppm rosemary caused the higher length of both jejunum and ileum at day 35 of age. In conclusion, the consumption of rosemary and peppermint essential oils improved the performance of quails in the early ages.
      Keywords: Feed conversion, feed intake, Japanese Quail, Mentha piperita L, Rosmarinus officinalis L, weight gain
    • B. Parsa Motlagh, P. Rezvani Moghadam*, R. Ghorbani, Zabihollah Azami Sardooei Pages 928-940
      In order to evaluate the effects of different fertilizer systems and irrigation water on some phytochemical characteristics of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.), a field experiment was conducted at the University of Jiroft during 2013 and 2014. The study was conducted as split plot based on a randomized complete blocks design with three replications. Three irrigation levels (100%, 80% and 60% of crop water requirement) were assigned as main plot factor. Four fertilizers including mycorrhiza, vermicompost, cow manure, and chemical fertilizer (NPK) were allocated as sub plot factor. The results indicated that fertilizer treatments and different irrigation water levels had significant effect on total phenol, anthocyanin, acidity of calyx, seed protein and seed oil. The highest and lowest anthocyanin (3.05 and 2.78 ml.gr-1), total phenol (12.52 and 12.90 ml.gr-1) and acidity of calyx (0.81 and 0.87 gr.100 gr dry weight) belonged to vermicompost and cow manure. Also, 60% and 100% crop water requirement produced the highest and lowest anthocyanin (3 and 2.19 ml.gr-1), total phenol (13.04 and 10.81 ml.gr-1) and seed protein (20.90% and 20.01%). Furthermore, the interaction effect of fertilizer systems and irrigation levels had a significant effect on anthocyanin content. The interaction effect of irrigation levels and year had a significant effect on oil seed. Vitamin C was not affected by experimental treatments.
      Keywords: Mycorrhiza, Vermicompost, total phenol, anthocyanin, vitamin C
    • F. Keneshloo, F. Sefidkon *, H. Keneshloo, M.A. Alizadeh Pages 941-949
      In order to study the essential oil content and composition of different accessions of Anthemis haussknechtii Boiss. & Reut, the seeds were collected from Kordestan, west Azarbaijan, Ilam and Fars provinces and sown at Alborz research station during 2013-2014. In the flowering stage, the flowering shoots were harvested and air died. The essential oil was obtained by hydro-distillation method and analyzed and identified by GC and GC/MS. Results showed that the essential oil yield of Piranshar and Darehshahr was 0.2% and 0.03%, respectively. Twenty eight components were identified in eight accessions and differed in number, type and percentage. The main components of essential oils were spathulenol in Darehshahr, Ghorveh, Divandareh2, Ivan, Piranshahr and Sanandaj (19.1, 18.1, 16.2, 14.5, 13.8 and 12.2 percent, respectively), caryophyllen oxide in Darehshahr, Ghorveh, Divandareh2, Fars and Divandareh1 (20.5, 13.2, 12.9, 12.4 and 12.2 percent, respectively) and globulol in Ivan, Divandareh2 and Ghorveh (12.0, 11.5 and 11.2 percent, respectively). Cluster analysis showed that eight essential oils of different populations were classified into three categories including Piranshahr-Fars, Ghorveh-Darehshahr and others. According to the results, to obtain some high-percentage components, it is essential to extract the essential oil from a specific population.
      Keywords: Anthemis haussknechtii Boiss., Reut, accessions, essential oil, flowering shoots
    • Z. Mohkami *, A. Mirshekar, F. Bidarnamani, Z. Ghaffari Moghadam, M. Forouzandeh Pages 950-960
      Withania coagolense (Stocks) Dun. is a perennial shrub, belonging to the Solanaceae family. The study species is rich in a group of valuable compounds as steroidal lactones called withanolides. Nowadays, significant pharmacological properties of withanolides have been reported. The effects of mycorrhizal fungi symbiosis and substratewere studied on withania in the greenhouse of Agricultural Institute at the University of Zabol. The study was conducted in a factorial experiment based on a completely randomized design. The main plot was substrate (cocopit perlit, garden soil manure, sand) and the subplot consisted of mycorrhizal fungi (control, Glomusintraradice, G. mosseae,simultaneous use of both fungi). Phytochemical analysis of the extract was performed by HPLC. Statistical analysis was done using Excel and SPSS software. The results indicated that the garden soil manure and simultaneous use of both fungi had the best effect on increased shoot length and fresh and dry weight. According to the results, the garden soil manure resulted in increased production of secondary metabolites. The simultaneous use of both fungi resulted in higher production of secondary metabolites (except withastramonolid and coagolin). Our results clearly showed that the simultaneous use of both fungi in garden soil manure resulted in increased morphological traits and withastramonolid in the study specie.
      Keywords: Substrate, steroid lactones, mycorrhizal fungi, Withania coagolense (Stocks) Dun, withanolides
    • H. Ahmadian*, F. Miirahmadi, B. Rashidzadeh Pages 961-974
      Glycyrrhiza glabra L. (Licorice) is a perennial shrub growing in Mediterranean region and Asia and is widespread in Turkey, Italy and specially Iran. Licorice is a favorable herb used in food and medicinal remedies for thousands of years. This herb contains a variety of substances, among which glycyrrhizin is the most effective substance, giving a sweet taste to the root (30 to 50 times sweeter than sucrose). The roots of the study species were collected from the Kurdistan Agricultural Research and Education Center. All samples were dried and then powdered to extract the glycyrrhizin with different methods including modified Rosen, pre ultrasonic and post ultrasonic methods at 30 and 60 minutes, ultrasound frequencies of 35 and 100 kHz and a constant temperature of 60⁰C. The results showed that there were significant differences among the study treatments (P
      Keywords: Glycyrrhiza glabra L, glycyrrhizic acid, extraction, ultrasonic- assisted, Rosen's modified method
    • M. Mazloomi Abukhyly, S. Khorasaninejad *, M. Alizadeh Pages 975-989
      Lavandula stricta Del. is a native aromatic plant in Iran from Lamiaceae, traditionally used for treatment of rheumatic and stomach pain and cough. In usual agricultural systems, the purpose of using fertilizers and their combination is to obtain the highest seed yield and quality of the active substances. This study was aimed to compare the effects of nanofertilizer and fertilizer on growth indices, morphological and biochemical properties of lavender "Upright" (Lavandula stricta Del.) regenerated from seed and tissue culture. The experiment was conducted as factorial design based on randomized complete block design with three replications and four experimental units at the research farm of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, during the growing season of 2016-2017. The treatments were two plants with different regeneration methods (seeds and tissue culture) and various types of fertilizers (control or no fertilizer, NPK fertilizer at concentrations of 10 and 20 kg per hectare and nanofertilizer at concentrations of 10 and 20 kg ha). The results showed that fertilizer treatments had significant effects on all measured properties except leaf area, shoot height, internodes length, shoot fresh and dry weight, 1000-seed weight and total phenol content (P
      Keywords: Lavandula stricta Del, fertilizer, nano fertilizer, NPK
    • A. Saghalli, M. Farkhari *A., Salavati, Kh. Alamisaeid, A.R. Abdali Mashhadi Pages 990-1002
      This study was aimed to evaluate various ecotypes of Silybum marianum L., collected from different parts of Iran, as well as the Budakalasz variety and two ecotypes from England. The experiment was performed in a Randomized Complete Block Design (RCBD) in the agricultural farm of the Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khuzestan. The evaluated traits included yield, yield components, and morphological and phenological traits. Analysis of variance showed statistically significant difference among the traits except phenological traits. Molasani 2 and Shush 2 with 4.2 and 1.7 tons/hectare had the highest and lowest yield, respectively. In addition, the yield of Budakalasz variety was estimated to be 2.2 tons/hectare. The smallest canopy among the study ecotypes belonged to Shush 2. Among the phenological traits studied, only the flowering period was statistically different (α
      Keywords: morphological diversity, medicinal plant, oil plant, Silybum marianum L, breeding
    • F. Askari *, M. Mirza, M. Najafpour Navaei, Sh. Ahmadi Pages 1003-1016
      Both Centaurea pterocaula Trautv. and Centaurea urvillei DC. are a type of cornflower. The aim of this study is to determine the chemical composition of essential oils of C. urvillei and C. pterocaula for food, cosmetics-health industry and medicinal uses. The plant parts of C. urvillei and C. pterocaula were collected at flowering stage from Urmia (Ghasemloo Valley) and Zanjan in 2010 and 2011. The plant parts including stem, leaf and inflorescence were dried in laboratory and crushed to particles. The essential oils were obtained by hydrodistillation and were analyzed by GC-FID and GC/MS. The essential oil yield of stem plus leaf and inflorescence of Centaurea pterocaula (w/w dried weight) were 0.06% and 0.09%, respectively. The major constituents of stem plus leaf and inflorescence essential oils were germacrene D (20.4% and 5.4%), thymol (10.6% and 3.8%), cyperene (3.5% and 11.5%), spathulenol (7.7% and 4.9%), caryophyllene oxide (6.8% and 13.4%) and E-caryophyllene (4.9% and 8.1%), respectively. The essential oil yield of stem plus leaf and inflorescence of Centaurea urvillei (w/w dried weight) were 0.023% and 0.065%, respectively. The major constituents of stem plus leaf oils were benzyl benzoate (38.7%), caryophyllene oxide (17.9%) and b-eudesmol (19.8%) and the major constituents of inflorescence oil were caryophyllene oxide (25.7%), spathulenol (14.8%) and eudesma-4(15)-7-dien-1-β-ol (21.0%).
      Keywords: Centaurea urvillei DC. subsp. deinacantha, Centaurea pterocaula Trautv, essential oi, benzyl benzoate, germacrene D, chemical composition
    • M. Aghighi Shahverdi, H. Omidi *, S.J. Tabatabaei Pages 1017-1033
      This research was aimed to investigate the foliar application of selenium, boron and iron on leaf yield, the photosynthetic pigments rate, antioxidant enzymes activity and the steviol glycosides content under sodium chloride stress conditions. The study was conducted in a factorial experiment in Anzali of Guilan Province based on a completely randomized design in three replications in 2105-16. The salinity stress levels were used by sodium chloride at four levels: control (less than 10), 30, 60 and 90 mM, and the foliar application of iron, boron, and selenium was applied. The results showed that the effect of salinity stress and foliar application was significant on the leaf yield, the chlorophyll pigments rate (a, b and total), carotenoid, protein content, antioxidant activity catalase (CAT), peroxidase (POX), superoxide dismutase (SOD) and the steviol glycosides composition. The highest total chlorophyll content, chlorophyll a and chlorophyll b were obtained in the integrated application of iron, boron and selenium in free-salinity conditions (with means of 39.48, 24.86 and 14.63 mg/g fresh weight, respectively). The highest protein content was observed in the foliar application of iron and selenium at 90 mM NaCl, resulted in an increase of 5.3 times compared to the control treatment. The highest CAT and SOD activities were in the integrated foliar application of three elements and selenium and iron composition at salinity level of 90 mM, increasing the activity of these enzymes by approximately 130 and 11 times, respectively. The highest and lowest rates of rebaudioside A, stevioside, and rebaudioside C were obtained in the integrated application of three elements (iron, boron, and selenium) at salinity levels of 30 mM and non-spraying in 90 mM salinity, respectively. Generally, to achieve a higher amount of steviol glycosides, the integrated application of three elements iron, boron, and selenium and salinity stress up to 30 mM is recommended.
      Keywords: Stevioside, antioxidant, protein, rebaudioside, Chlorophyll
    • K. Mojtabavi, M.T. Darzi * Pages 1034-1046
      In order to study the effects of organic and bio-fertilizers application on flower yield, yield components and essential oil quality of marigold (Calendula officinalis L.), an experiment was conducted as randomized complete blocks design with six treatments and three replications at Sohanak in Tehran of Iran in 2014. The treatments were 6 t/ha vermicompost, 12 t/ha vermicompost, 18 t/ha vermicompost, 6 t/ha vermicompost nitroxin, 12 t/ha vermicompost nitroxin and 18 t/ha vermicompost nitroxin. The results showed that treatments had significant effects on studied traits (except essential oil content), as the highest flower no./plant, dry weight of flower, dried yield of flower, essential oil yield and α-cadinol percent in essential oil in treatment of application of 6 t/ha vermicompost and the highest gamma cadinene percent and muurolene in essential oil in treatment of integrated application of 6 t/ha vermicompost and nitroxin were obtained. Also, the highest dry weight of plant and viridiflorene percent in essential oil in treatment of application of 12 t/ha vermicompost and the highest cadinene percent in essential oil in treatment of application of 18 t/ha vermicompost were obtained. Generally, the highest flower and essential oil yields and α-cadinol percent in essential oil with application of 6 t/ha vermicompost were obtained.
      Keywords: Marigold (Calendula officinalis L.), organic fertilizer, Biofertilizer, essential oil yield, ?-cadinol percent
    • A. Afkari * Pages 1047-1059
      In order to investigate the effects of drought stress and nitrogen fertilizer on some physiological and biochemical characteristics of basil (Ocimum basilicum L.), a split-plot experiment was conducted based on randomized complete block design in three replications in the research farm of Islamic Azad University, ArdabilBranch, 2015. The treatments included drought stress (70, 140 and 210 mm of class A evaporation pan) and nitrogen fertilizer at three levels (0, 50 and 100 kg/hectare) respectively. The results showed that the effect of drought stress treatment was significant on the traits investigated. The interaction of drought stress × nitrogen fertilizer had a significant effect on the traits measured, such as chlorophyll a, total chlorophyll, relative water content, dry matter yield, and essential oil yield. In addition, fertilizer treatment caused a significant increase in the physiological characteristics, dry matter yield, and essential oil yield. According to the results, the maximum content of chlorophyll a (2.65 mg/g fresh weight), total chlorophyll (3.42 mg/g fresh weight), relative water content (72.02 percent), dry matter yield (2261.25 kg/hectare), and essential oil yield (7.13 kg/hectare) were obtained for the control treatment and 100 kg of nitrogen per hectare. The maximum content of carbohydrates (3.40 μg/g glucose per fresh weight) and proline (0.681 µmol/g fresh weight) was related to the severe stress treatment. The content of chlorophyll a, b, total, relative water content, carotenoid, and essential oil percent and yield decreased by increasing the drought stress, while the content of carbohydrate and proline increased. Therefore, irrigation at 70 mm evaporation and 100 kg nitrogen fertilizer per hectare could be recommended as the best treatment to achieve the highest levels of chlorophyll a, chlorophyll total, relative water content, dry matter yield, and essential oil yield of basil.
      Keywords: Drought stress, Chlorophyll, essential oil, basil (Ocimum basilicum L.), fertilizer, carbohydrate
    • A. Farhadi, M. Daneshvar *, H.R. Eisvand, F. Nazarian Firoozabadi Pages 1060-1071
      In order to study the effects of different amounts of humic acid fertilizer on morphological characteristics, yield components and essential oil yield of German chamomile (Matricaria chamomilla L.) under low irrigation stress, a research was carried out in the Agricultural Research Farm of Lorestan University during 2016-2017. The experiment was conducted in a split plot based on randomized complete block design with three replications. The experimental factors included irrigation at three levels (irrigation after 30, 60 and 90 mm evaporation from class A evaporation pan as the main factor) and consumption of humic acid at three levels (0, 5 and 10 kg /ha as sub factor). The results showed that with increasing irrigation interval, the flower fresh weight, flower dry weight, receptacle diameter, stem height and stem diameter were significantly decreased. With increasing levels of humic acid, flower harvest index, root dry weight, biological yield, essential oil yield, chamazulene yield, chlorophyll content (a, b and total) showed significant increase at all irrigation levels. In the case of flower harvest index, there was no significant difference in irrigation after 90 mm evaporation in humic acid treatments. The highest seed yield was obtained in irrigation after 60 mm evaporation and using 5 kg/ha humic acid. The highest yield of essential oil and chamazulene was obtained in irrigation after 60 mm evaporation and using humic acid at a rate of 10 kg/ha. According to the results, irrigation after 60 mm evaporation with 10 kg of humic acid per hectare is suggested for the production of maximum essential oil and chamazulene. As well, the same irrigation level with 5 kg/ha humic acid could be recommended to produce maximum seed yield.
      Keywords: Matricaria chamomilla L, humic acid, water deficit stress, chlorophyll content, essential oil
    • A. Norozi, B. Hosseini *, M. Jafari, M. Farjaminezhad Pages 1072-1084
      Henabne(Hyoscyamus reticulatus L.) is a rich source of tropane alkaloids including hyoscyamine (Hyos) and scopolamine (SCP), widely used in pharmaceutical field. The aim of the present study was to assess the effect of different concentrations (0, 50, 100 and 200 µM) of methyl jasmonate (MeJA) at two different times of exposure (24 and 48 h) on growth, antioxidant enzymes activity, tropane alkaloids content, and the expression level of hyoscyamine-6-beta-hydroxylase (h6h) gene in H. reticulatus hairy root cultures. The results showed that MeJA at high concentration (200 µM) led to the decline of fresh and dry weight of hairy roots. Catalase (CAT), guaiacol peroxidase (GPX) and ascorbate peroxidase (APX) activities were significantly increased by MeJA, especially at 200 µM in elicited hairy roots. As well, CAT and GPX activities, but not of APX, were also affected by exposure time of MeJA. According to the GC/MS analysis, the highest percentage of SCP (13.96%) and Hyos (21.9%) were respectively obtained when hairy roots were exposed to MeJA at concentrations of 100 and 200 µM for 48 and 24 h, which were, respectively, 1.6- and 1.25-fold higher than those in the control roots. According to the results of semi-quantitative RT-PCR analysis, the highest expression of h6h gene (6-fold higher than in the control) was obtained after 24 h exposure to 100 µM MeJA. These results indicate that MeJA, due to stimulation of the expression of key genes involved in the biosynthetic pathway of tropane alkaloids, could be used as an effective elicitor for increased production of Hyos and SCP.
      Keywords: Agrobacterium rhizogenes, ascorbate peroxidase, hairy root, hyoscyamine-6-beta-hydroxylase, tropane alkaloeids